Mullhytte-marken 
3:e helgen efter midsommar


Mullhyttemarken 2024!

Lördag 13 juli - marknadsdagen kl. 9-17

Lördagen är den stora marknadsdagen med ca 130 olika knallar som dukar upp sina varor på och omkring Hyttebacken. Det blir totalt 750 meter med saker att handla, både sådant som man behöver och kanske sådant men inte visste att man behöver. Det är ett varierat utbud av varor som erbjuds. Salem serverar pytt-i-panna, vars behållning går till Mullhyttans Hem- och skolaförening.

 

Se Mullhyttan från ovan

Under lördagen finns Albins Maskinservice med sin mobilkran och med vars hjälp besökare kan hissas upp högt - väldigt högt - för att beskåda Mullhyttan ovanifrån. De skänker hälften av behållningen till Barncancerfonden.

 

Söndagen 14 juli - hantverksdagen med ätbart kl. 10-16

Under söndagen visas gamla och nya tider hantverk. Det blir silversmide, luffarslöjd, knyppling samt många olika textil- och trätekniker. Även på söndagen är det många knallar, som säljer varor som har med hantverk att göra, liksom sådant som är ätbart. Veteranbilar ställs ut på Hyttebacken.

 

På Sågbacken planeras flera aktiviteter på söndagen. Den gamla ramsågen daterad till 1877 är igång liksom tändkulemotorn. Gamla motorsågar demonstreras och motorsågning av träfigurer sker. Veterantraktorer visas.

Örebro Läns museeums mobila utställning:

Byggnadsvård idag - Hållbarhet i generationer

Där finns också det nya museet för kvinnligt textilhantverk med hantverksdemonstratörer utanför.

 

Båda dagarna

Den gamla kvarnen mal mjöl och vars ena stenpar drivs med hjälp av vattenhjul. Vetet  är odlat av bröderna Norén i Sörby, Edsberg och rågen kommer från Jannelunds gård. Mer närproducerat kan det inte bli! Mjölet, råg, graham och vete, säljs i kvarnens lilla handelsbod. Där säljs också det speciella Mullhytte-teet gjort på fläder, smultron och citron, och som bara finns att köpa i Mullhyttan.

En del av mjölet bakas till härligt bröd i den vedeldade bagarstugan.

Bygdeföreningens lilla museum med saker från förra seklet är öppet. Dessutom finns hytt­fogden på plats för att visa den lilla modellen i skala 1:100 över hur hyttebacken såg ut för 200 år sedan.

Dessutom får även magen sitt lystmäte i form av hamburgare, varm korv, våfflor, karameller, kaffe med hembakat dopp och så finns det naturligtvis flera lotterier.

 

Fotoställning i Kvarngården

I Kvarngården finns en utställning över inlämnade foton som kan bli motiv i nästa års Mullhytte-almanacka. Det är gratis att rösta på sin favorit.

 

Ta med kontanter

Även om försäljningsställena tar swishbetalning, kan det vara smart att ta med lite kontanter med tanke på att det är mycket hög belastning på nätet och swishbetalningarna kan ta tid.

 

Särskilda parkeringplatser

Det finns fyra olika iordningsställda parkeringsplatser i Mullhyttan till helgen. Besökarna uppmanas att parkera där för att undvika att det trasslar till sig på gatorna i byn.

 

250 ideellt arbetande personer

Till föreningarnas egna aktiviteter är det ca 250 personer ideellt arbetande personer som bemannar försäljning av hamburgare, varm korv, våfflor, kaffe med dopp, kvarnen, museerna, bagarstugan, parkeringarna, ramsågen och alla lotterier. Dessutom jobbar en del i förväg också med att göra vinster till hantverks- och återvinningslotterierna och bakar bröd.

Allt överskott går till Idrottsföreningens och Bygdeföreningens verksamheter.